مصطفی میرزاوند

اموزش، تحلیل، مشاوره، معامله

۱۶ مطلب در بهمن ۱۳۹۸ ثبت شده است

تفاوت صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز

صرافی های متمرکز برای انجام معاملات در بازار ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از صرافی ها قابلیت تبدیل پول های فیات پول های رایج  به ارزهای دیجیتال و بالعکس را دارند و می توان برای تبدیل دو ارز دیجیتال به یکدیگر از آن‌ها استفاده نمود. در حالی که به نظر می رسد، صرافی های متمرکز تمامی مبادلات ارزهای دیجیتال را تحت پوشش قرار می‌دهند، اما نوع دیگری از صرافی ها ایجاد شده اند که امنیت و خدمات فراوانی را به کاربران خود ارائه می کنند.

صرافی های غیرمتمرکز نسل جدیدی از پلتفرم های معاملاتی هستند. در این نوع از صرافی ها، یک محیط کاملا امن و قابل اطمینان برای کاربران فراهم شده و دیگر نیازی به حضور یک شخص ثالث برای انجام معاملات وجود ندارد. علاوه بر این ساختار پلتفرم‌های غیر متمرکز به گونه ای طراحی شده است که تمامی معاملات با استفاده از قراردادهای هوشمند، بصوررت خودکار انجام می شوند و دارایی ها هرگز بلوکه یا انتقال نمی یابند. در این میان تفاوت های اساسی بین صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز وجود دارد.

همانطور که گفته شد، اولین تفاوت در وجود یا عدم وجود شخص ثالت برای انجام معاملات است. در حال حاضر صرافی های متمرکز بدلیل ارائه خدمات و امکانات تحلیلی بیشتر، در مقایسه با صرافی های غیر متمرکز گسترش و محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند. اما کارشناسان خوش بین هستند که در آینده ای نزدیک، ویژگی های قابل توجهی به صرافی های غیرمتمرکز افزوده شود و مورد استقبال تریدرها قرار بگیرند. با این حال اغلب صرافی های بزرگ دنیای کریپتو، امکان تبدیل ارزهای دیجیتال به پول های فیات را دارند. این امکان به دلیل دسترسی مستقیم این صرافی ها به بازار ارزهای دیجیتال فراهم شده است. با توجه به اینکه اغلب سرمایه گذاران حوزه ارزهای دیجیتال، آشنایی کافی با این حوزه را ندارند، بیشترین کاربرد صرافی های متمرکز، تبدیل ارزهای دیجیتال به ارزهای فیات می باشد.


از زمان پیدایش بیت کوین و ظهور ارزهای دیجیتال، همواره تعداد پلتفرم های معاملاتی آنلاین در حال افزایش بوده است، اما فقط تعداد محدودی توانسته اند نظر مخاطبان و معامله گران را به خود جلب کنند. موفقیت یا شکست یک صرافی به عوامل متعددی وابسته است، اما یکی از اصلی ترین مولفه های موفقیت پلتفرم های معاملاتی، حجم معاملات است. بطور کلی بالا بودن حجم معاملات، کم بودن نوسانات و عدم دستکاری در قیمت ها، سه ویژگی کلیدی صرافی های موفق و پر طرفدار دنیای کریپتو است. کم بودن نوسانات از دید معامله گران یک فاکتور اساسی محسوب می شود. چراکه در زمان مناسب برای انجام یک معامله، قیمت می‌تواند در بازه بین زمان آغاز ثبت تراکنش تا زمان تکمیل، تغییر کند. در نتیجه هرچه حجم معاملات صرافی بیشتر باشد، سرعت انجام تراکنش افزایش یافته و نوسانات تاثیر کمتری بر قیمت دارایی مورد معامله می گذارد.

فاکتور مهم دیگر، امنیت است. البته باید گفت که تاکنون هیچ صرافی متمرکزی از حمله مخرب هکرها در امان نبوده است، اما برخی از صرافی ها امنیت بالاتری نسبت به بقیه دارند. در حال حاضر نمی توان ارزیابی دقیق و جامعی از امنیت صرافی ها و پلتفرم های معاملاتی آنلاین ارائه داد. اما نکته حائز اهمیت این است که برخی از صرافی ها در مقابل جبران خسارت وارد شده به کاربران خود احساس مسئولیت کرده و آن را جبران می کنند. این ویژگی مهمی است که در انتخاب صرافی مورد نظر خود باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید.

در پایان باید گفت که برای سرمایه گذاران در حوزه ارزهای دیجیتال، صرافی های متمرکز هنوز هم رایج ترین روش برای انجام مبادلات به شمار می روند. هنگام انتخاب یک پلتفرم معاملاتی، باید فاکتورهای متعددی را در نظر بگیرید. از جمله حجم معاملات روزانه و امنیتی که صرافی برای انجام مبادلات شما فراهم می کند.

 


صرافی‌های غیرمتمرکز چیست؟

صرافی غیرمتمرکز چیست؟


پس از آن که قیمت ارزهای دیجیتال در سال 2017 با افزایش چشم گیری روبرو شد، بسیاری از معامله گران و سرمایه گذاران بخشی از سرمایه خود را از بازار فارکس و بورس های اوراق و بهادار، به بازار کریپتوکارنسی منتقل کردند. این افزایش نقدینگی در بازار ارزهای دیجیتال سبب شد تا هکرها دست به کار شوند و تعدادی از صرافی های متمرکز را که میلیون‌ها دلار معامله در آن ها انجام می شد، آنمورد حمله قرار دهند و دارایی سرمایه گذاران را به سرقت ببرند. در نتیجه چنین اقداماتی، نسل جدیدی از صرافی ها بوجود آمدند که به عنوان صرافی های غیر متمرکز شناخته می شوند و از امنیت بالایی در مقابل حملات سایبری و نفوذ هکرها برخوردارند.

علت هک شدن صرافی های متمرکز این است که کلید خصوصی کیف پول کاربران، در سرور مرکزی خود صرافی نگه داری می‌شود، حال اگر یک هکر حرفه ای بتوان به این سرور نفوذ کند، به تمامی دیتا بیس و اطلاعات کیف پول کاربران دسترسی خواهد داشت. با دسترسی هکرها به کلید خصوصی کاربران، آن ها می توانند به راحتی تمام موجودی کیف پول افراد را به یکی از حساب های امن خود منتقل کنند.

این درحالی است که در صرافی های غیر متمرکز، هیچ ارز یا کلید خصوصی در یک سرور مرکزی نگهداری نمی شود. بنا براین دست یابی به رمزعبور کیف پول افراد، توسط هکرها بسیار دشوار است. با این وجود یکی از مشکلات صرافی های غیر متمرکز، عدم امکان ردیابی و تعیین قوانین مالیاتی برای این نوع از صرافی هاست. جان مک آفی، در این خصوص مقاله ای را منتشر کرده است، مبنی بر این که صرافی های غیرمتمرکز می توانند یک مشکل جدی برای ادارات نظارت دولتی باشند. او معتقد است که میان ناشناس بودن هویت افراد و محافظت از فضای مورد استفاده در برابر هک شدن، باید یکی را انتخاب کنیم. با این حال، سرمایه گذارانی که نگران سرقت دارایی های دیجیتال خود هستند، نسبت به ترید در صرافی های غیر متمرکز استقبال بیشتری از خود نشان داده اند.

نمونه ای از صرافی‌های غیرمتمرکز ارز دیجیتال:

صرافی بیت شیرز (Bitshares)

صرافی IDEX

صرافی DEX